29 dec. 2014

Lite överblivna juläpplen och fikabegär....


Soppa stod på menyn idag och då tyckte jag att det kunde vara trevligt med något gott till efterrätt.
Rotade runt i de nästan tomma skåpen och hittade lite äpplen som snart skulle vara ledsna, lite ägg och torrvaror. Vevade snabbt ihop en enkel äppelkaka.

Den här äppelkakan är så himla god att den förtjänar att bakas oftare, att den dessutom är superlätt att baka gör inte saken sämre. Nyfiken? Här kommer receptet.

Äppelkaka    Ugn: 175 grader

3 ägg
75 gram smör

2 dl socker
2,5 dl mjöl
2 äpplen

socker och kanel att strö över.


  1. Sätt på ugnen.
  2. Smält smöret och låt det svalna lite.
  3. Rör ner äggen i smöret. Det ska inte vispas, bara röras. 
  4. Rör ner socker och mjöl i smeten. Fortfarande så är det viktigt att inte vispa utan bara röra.
  5. Smörj en form, ca 24 cm i diameter. Om du gör dubbelsats passar det i en mindre långpanna,
    ca 25x35 cm.
  6. Häll i smeten och bred ut den jämt.
  7. Skala och skär äpplena i mindre bitar. Fördela äppelbitarna över kakan.
    Strö över socker och kanel. 
  8. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter, dem ska få lite färg och inte vara kladdig i mitten.

    Kakan är jättegod som den är så vaniljsås eller grädde är överflödigt.
    En kopp starkt kaffe eller en stooor kopp te är gott till.

    Lycka till.

    /Maria

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar